Apakah Pinjaman Peribadi?

 

Jenis pinjaman yang paling diketahui oleh kebanyakan orang ialah kad kredit, yang merupakan satu bentuk hutang pusingan. Mereka memberi anda akses kepada kumpulan wang tunai yang boleh anda celupkan mengikut keperluan. Anda boleh mengambil selama yang anda suka untuk membayar hutang ini, selagi anda memenuhi bayaran minimum setiap bulan, dan kadar faedah mungkin berubah mengikut masa.

 

Pinjaman peribadi adalah berbeza sama sekali. Ia adalah sejenis pinjaman ansuran, di mana anda meminjam wang daripada bank atau pemberi pinjaman lain dan membayarnya semula dalam pembayaran bulanan biasa dalam tempoh masa yang tetap. Tempoh untuk kebanyakan pinjaman peribadi adalah antara dua dan lima tahun, tetapi boleh sekecil satu tahun atau selama tujuh tahun. Kadar faedah biasanya ditetapkan sepanjang hayat pinjaman.

 

 

 

Terdapat dua jenis utama pinjaman peribadi:

Pinjaman Peribadi Bercagar. Dengan pinjaman bercagar, anda menawarkan bank sesuatu yang bernilai sebagai cagaran, seperti rumah, kereta, atau wang tunai dalam CD atau akaun simpanan. Jika anda tidak dapat membuat pembayaran anda, bank boleh merampas cagaran anda untuk membayar pinjaman.

 

Pinjaman Peribadi Tidak Bercagar. Kebanyakan pinjaman peribadi tidak bercagar – tidak disokong oleh sebarang jenis cagaran. Sebaliknya, bank melihat sejarah kewangan anda untuk memutuskan sama ada anda layak untuk pinjaman. Kerana pinjaman ini lebih berisiko untuk bank, mereka cenderung datang dengan kadar faedah yang lebih tinggi.

 

Contoh Pinjaman Peribadi

Orang ramai membuat pinjaman peribadi untuk pelbagai sebab. Yang paling popular termasuk:

Penyatuan Hutang. Apabila anda menggunakan pinjaman peribadi untuk penyatuan hutang, anda meminjam satu jumlah wang yang besar dan menggunakannya untuk membayar semua hutang anda yang lain, seperti kad kredit, pinjaman pelajar dan pinjaman kereta. Penyatuan hutang boleh memudahkan pengurusan kewangan anda kerana anda hanya mempunyai satu bayaran bulanan untuk dijejaki, bukannya berbilang pembayaran kepada pemiutang yang berbeza. Ia juga boleh menjimatkan wang anda jika pinjaman penyatuan hutang mempunyai kadar faedah yang lebih rendah daripada hutang lain yang anda mulakan.

 

Perbelanjaan Tidak Dijangka. Perbelanjaan besar yang tidak dirancang, seperti bil perubatan yang banyak atau pembaikan kereta utama, boleh menjejaskan kewangan anda sepenuhnya. Cara terbaik untuk menangani krisis seperti ini adalah dengan mempunyai dana kecemasan untuk menampung kos. Walau bagaimanapun, jika anda tidak mempunyainya, atau jika anda sudah kehabisan, pinjaman peribadi boleh menjadi cara yang baik untuk menukar perbelanjaan sekali sahaja yang besar kepada satu siri pembayaran yang boleh diurus.

 

Pembaikan Rumah. Ubahsuai rumah boleh mahal. Menurut Penasihat Rumah, kos purata RM9,634 untuk mengubah suai bilik mandi, RM22,011 untuk mengubah suai dapur, dan RM42,070 untuk membina tambahan. Ramai pemilik rumah tidak mempunyai wang tunai seperti itu, jadi pinjaman peribadi boleh menjadi cara untuk melakukan pengubahsuaian dengan segera dan membayar bil dari semasa ke semasa.

 

Kos Perkahwinan. Perkahwinan adalah satu lagi perbelanjaan yang besar, sekali sahaja. Walaupun sudah tentu mungkin untuk merancang perkahwinan mengikut bajet, bukan perkara biasa bagi pasangan Amerika untuk membelanjakan RM10,000 atau lebih untuk menganjurkan perkahwinan impian mereka. Pinjaman peribadi boleh menjadi alternatif yang lebih murah untuk membiayai acara besar ini daripada kad kredit.

 

Perbelanjaan Percutian. Ada juga yang membuat pinjaman peribadi untuk membayar percutian impian. Memang lebih masuk akal untuk menyimpan untuk percutian istimewa terlebih dahulu, tetapi jika anda mempunyai peluang sekali seumur hidup dan tidak mempunyai wang tunai, pinjaman peribadi boleh menjadi alternatif terbaik anda seterusnya.

 

Sumber Pinjaman Peribadi

Terdapat beberapa tempat untuk memohon pinjaman peribadi. Anda boleh mendapatkan jenis pinjaman ini melalui bank tradisional, kesatuan kredit, pemberi pinjaman dalam talian seperti Payoff atau rangkaian peminjaman rakan ke rakan (P2P) seperti Prosper dan Lending Club. Pemberi pinjaman dalam talian dan P2P mudah digunakan, tetapi sesetengah daripada mereka tidak tersedia untuk peminjam di setiap negeri.

 

Tidak kira apa jenis pemberi pinjaman yang anda gunakan, ia akan ingin melihat kewangan anda sebelum meluluskan pinjaman peribadi anda. Pemberi pinjaman akan menarik laporan kredit anda dan menyemak butiran seperti sejarah kredit anda, skor kredit dan nisbah hutang kepada pendapatan. Lebih baik kredit anda, lebih besar kemungkinan anda layak untuk pinjaman, dan lebih baik kadar faedahnya. Sebagai contoh, pinjaman peribadi 2022 sudah memperlihatkan syarat-syarat kelayakan untuk memohon bagi mereka yang mempunyai masalah kewangan. Diharapkan agar diberi kelonggaran bagi syarat-syarat permohonon dan sebagainya.