Apa Itu MRTA

 

Ini adalah sejenis insurans gadai janji. MRTA menyediakan perlindungan untuk jumlah pinjaman tertunggak (biasanya pinjaman rumah), sekiranya berlaku kematian atau hilang upaya kekal menyeluruh orang yang diinsuranskan. Jumlah perlindungan berkurangan dari semasa ke semasa, dan biasanya sepadan dengan jumlah pinjaman tertunggak.

 

 

 

Bayaran Pendahuluan (Pinjaman Rumah):

Membayar sepenuhnya atau sebahagian pinjaman (rumah) anda sebelum ia perlu dibayar.

 

Gadai Janji Islam Vs Konvensional

Bank-bank yang dibentangkan dalam jadual perbandingan menawarkan kedua-dua pinjaman Islam dan konvensional. Pinjaman Islam adalah patuh Syariah. Daripada meminjam dan memberi pinjaman, kewangan Islam bergantung pada perkongsian pemilikan aset dan oleh itu risiko dan untung/rugi. Lihat halaman kami khusus untuk Pinjaman Perumahan Islamik

 

Pembiayaan Semula

Anda mungkin memilih untuk membiayai semula gadai janji semasa anda sekiranya bank lain menawarkan kadar faedah gadai janji yang lebih rendah. Untuk melakukannya, sila serahkan permohonan anda untuk pinjaman bank yang anda ingin ambil dan perunding gadai janji kami akan menghubungi anda dan menerangkan butirannya.

 

Beberapa Faktor Yang Perlu Anda Ketahui Apabila Anda Memilih Pinjaman Perumahan

Margin Pembiayaan: margin pembiayaan juga dikenali sebagai nisbah pinjaman kepada nilai. Margin pembiayaan ialah jumlah pinjaman anda yang dinyatakan sebagai peratusan daripada nilai hartanah. Lebih rendah margin pembiayaan, lebih banyak 'ekuiti' yang ada dalam harta itu. Margin pembiayaan boleh mencapai setinggi 95% (daripada nilai rumah), dan dinilai berdasarkan faktor seperti:

  1. Jenis harta
  2. Lokasi hartanah
  3. Umur peminjam
  4. Pendapatan peminjam

 

Penalti Penamatan Awal: Sesetengah pemberi pinjaman gadai janji boleh mengenakan penalti penamatan awal jika pinjaman dibayar sebahagian atau sepenuhnya dalam tempoh masa tertentu, termasuk jika anda membiayai semula pinjaman dengan pemberi pinjaman lain. Tempoh masa yang ditentukan di mana anda bertanggungjawab untuk membayar penalti penamatan awal dipanggil 'tempoh kunci masuk'. Bergantung pada tempoh dan saiz pinjaman anda, caj ini boleh menjadi agak besar.

 

Yuran & Caj: Terdapat beberapa kos berkaitan (seperti yuran profesional dan caj kerajaan) yang perlu anda bayar apabila anda mengeluarkan gadai janji.Beberapa yuran dan caj biasa yang anda jangkakan akan dikenakan termasuk:

  1. Duti setem: Perjanjian Jual Beli (0.5% hingga 1.0%), Perjanjian Pinjaman (0.5%) dan Pemindahan Hakmilik (1.0% hingga 2.0%)
  2. Yuran Pengeluaran: berbeza mengikut negeri, pejabat tanah dan jenis harta
  3. Yuran Pemprosesan: caj sekali oleh pemberi pinjaman (sehingga beberapa ratus ringgit).

 

Sekiranya anda merupakan bakal pembeli rumah, mempunyai masalah berkaitan dengan proses pinjaman perumahan dan seumpama dengannya, anda boleh melawati blog cara apply loan rumah dimana di dalam blog tersebut ada membincangkan perihal dan permasalahan berkaitan proses pinjaman perumahan dan sebagainya.